Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската полиция продължи ареста на трима от задържаните предполагаеми джихадисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция продължи ареста на трима от задържаните в понеделник предполагаеми джихадисти, заподозрени за подготвяни атентати срещи френски военни обекти. Арестуваните лица са на възраст от 17 до 23 г.

Тримата заподозрени за подготовката на терористични атентати в Южна Франция може да бъдат изправени пред съда още утре. Четвъртият задържан, 16-годишен младеж, беше освободен.

Според цитираните досега данни от разследването те са планирали да обезглавят висш френски военен и да покажат заснетата сцена в интернет. Атентатът е бил подготвян да бъде извършен за предстоящата годишнина от терористичните атаки срещу в. "Шарли ебдо" и кашерния магазин в Париж.

Предполагаемият лидер на групата е служил във френските военноморски сили, но наскоро е бил преместен. Той е бил под наблюдение заради дейността си в социалните мрежи и връзки с вече осъдени джихадисти. Според в. "Монд" чуждо разузнаване е дало сигнал за предстоящото му заминаване за Сирия.

Няма данни за намеса на арестуваната група в двойния взрив в нефтохимическия завод край Марсилия, умишлено предизвикан на националния празник на Франция 14 юли. Терористичната версия засега не е най-поддържаната за този акт, заяви пред РТЛ министърът на енергетиката Сеголен Роаял.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44