Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 178 години от рождението на Васил Левски

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Апостола никога не е допускал компромис с националния ни интерес

| обновено на 18.07.15 в 13:11
Снимка: Петко Котларски

С тържествена Света Литургия в храма "Свети Николай" в Карлово започнаха честванията по повод 178-та годишнина от рождението на Васил Левски.  След 21 часа програма "Хоризонт“ ще предава пряко кулминацията на тържествата в родния град на Апостола.


След церемонията се извърши поклонение пред гроба на майката на героя - Гина Кунчева. След литийно шествие на площад "20 юли" в Карлово официално беше поставено началото на традиционния общонароден събор.  Състоя се и тържествен ритуал по издигането на знамената на Република България и Карлово. Отслужен беше молебен за благоденствието на града и жителите. Кметът на града Емил Кабаиванов посрещна участниците в 21 национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски“.

В традиционния литературен салон различен поглед върху живота и делото му ще направят участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола". Те ще разкажат за техните маршрути и споделят преживявания от похода. Националният музей "Васил Левски" и едноименната фондация ще представят научни и художествени творби, създадени през последната година. Кулминацията на празника, посветен на революционера, ще е изнасянето на знамето на Карловския революционен комитет на площада вечерта, където честването ще завърши с митинг-заря.

Венци бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина и беше отбелязано рождението на Апостола в столицата. На церемонията мъжка вокална формация "Юлангело” изпълни любими песни на Левски, а тържествено слова произнесе Магдалена Дамянова, която е учител във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън” в София.

От името на институциите заместник-кметът Тодор Чобанов не пропусна да подчертае актуалността, която и днес носят заветите на Апостола:

Въпреки че познава най-модерните проекти и идеи на епохата, включително и тези с Парижката комуна, на революционерите в Европа и Русия, Левски е резервиран към еуфоричния патос  и утопиите. Винаги е бил за толерантност, включително и към малцинствата, както и на сътрудничество с други страни и народи.

Левски никога не допуска компромис с националния ни интерес. Всички знаем, че идеалът на Апостола е за чиста и свята република, с народно управление, която включва онези земи, в които живеят българи. Според неговите парламентарни възгледи, чиста, означава парламентарна и демократична, а свята е власт в хармония с демократичните ценности. В онази епоха Европа няма много демократичен опит и затова Левски е не само български предтеча със своите възгледи, но той е и общоевропейски и световен държавник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44