Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смилево, Македония се провежда събор по повод 112 години от Илиденско-Преображенското въстание

В Смилево в Македония ще се проведе традиционният събор. Ще бъде осъществена среща на българите там и наши сънародници, които заедно ще отбележат 112 години от Илиденско-Преображенското въстание. 

На събитието ще присъстват директорът на Държавната агенция на българите в чужбина Борис Вангелов, депутати от ВМРО, делегация от Министерството на отбраната, както и дипломати и приятели на България в Македония. Отправени са покани и до президентите и премиерите на двете страни.   

Смилево в съвременна Македония през последните години се наложи като събирателно място, на което гражданите ѝ с българско самосъзнание се събират и отдават почит на героите на Илинденско-Преображенското въстание и на историческите личности, които са го обявили и ръководили преди 112 години.

Българският културен клуб в Скопие, който е и най-влиятелната българска неправителствена организация в съседна Македония, организира за седма година честванията в Смеливо. Мирослав Разински от Българския клуб Скопие обясни за „Хоризонт“:

Тази година посланието на това честване е среща с потомците на войводите. На самото честване ще присъстват наистина внуци и родственици на известни дейци, възрожденци и войводи от Македония. Такива са -  Евелина Александрова, която е внучка на Тодор Александров, Елисавета Шапкарева и Петър Мутафчиев, които са внуци на великия български възрожденец от Охрид Кузман Шапкарев.

Ще присъства Данаил Татарчев, който е родственик на първия председател на ВМРО Христо Татарчев. И всеки един, който желае, може да присъства и да си поговори за една семейна памет,  за какво са се борили, какви са били техните идеали . Както и всяка година, така и тази година са изпратени покани до официалните представители на България и Македония в лицето на премиерите и председателите, за  да вземат свое участие на този събор и да допринесат за строенето на добросъседски отношения между Република България и Македония.

Цялото интервю на Николай Кръстев с Мирослав Ризински, излъчено в предаването "Събота 150", можете да чуете в звуковия файл.

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44