Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермата за норки край Стара Загора работи законно, твърди директорът на Регионалната агенция по храните

американска норка
Снимка: wikipedia.org

Фермата за норки в старозагорското село Маджерито е регистрирана от Регионалната агенция по храните и работи законно. Това заяви за "Хоризонт“ д-р Дамян Миков, който е директор на Агенцията, по повод публикация във вестник "Капитал“.

Статията се позовава на международната организация за защита на животните "Четири лапи“, според която старозагорската ферма трябва да бъде закрита заедно с тази във варненското село Любен Каравелово.

Според "Четири лапи" фермите за норки в България не отговарят на общоевропейския регламент за разпространението на инвазивни видове. Д-р Миков обаче посочи, че в списъка към регламента сега има едва 5-6 вида животни и е даден срок той да бъде допълван до 2016 година. Едва след това, ако северноамериканската норка бъде вписана в него, собствениците на фермите ще имат 2 години гратисен период да ги закрият.

 Всяка страна може да издейства, да бъде изключена от регламента, ако докаже, че отглеждането на даден вид е свързано със сериозен социален ресурс, както е в страни като Гърция, Полша или Дания. Според природозащитниците е нарушен и Законът за ветеринарно-медицинската дейност, който посочва, че умъртвяването на животни с цел добив на суровини става чрез клане, а не по друг начин т.е. с използването на газови камери. По мнението на д-р Митов обаче, умъртвянането чрез газово зашеметяване е хуманен метод.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44