Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бузлуджа се отбелязва 147-ата годишнина от гибелта на четата на Хаджи Димитър

На връх Бузлуджа се отбелязва 147-ата годишнина от гибелта на четата на Хаджи Димитър.

В края на тържествата свещеници от Казанлък отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите четници, а по традиция организаторите раздават и курбан на присъстващите граждани.

Честванията започнаха с театрализирана възстановка на битката между четата на Хаджи Димитър с редовната турска войска и башибозук, изпълнявана всяка година от национален клуб "Традиция". Жалко е, че на този прекрасен урок по родолюбие присъстват не повече от 200 граждани и деца, качили се на Бузлуджа специално за тържествата. Сред тях са и няколко официални лица, между които кметицата на Казанлък Галина Стоянова и председателят на Социал-демократическата партия Йордан Нихризов.

Тук е мястото да кажа, че през 1898 година, по повод 30-годишнината от гибелта на Хаджидимитровата чета, първият старозагорски митрополит Методий Кусев организира издирването и събирането на костите на четниците. Тогава идентифицират и тези на воеводата Хаджи Димитър, помазват ги и ги погребват в специална костница, разбита и ограбена по-късно. Сегашният старозагорски владика Галактион има идея, на поляната на Бузлуджа да бъде изграден параклис в памет на героите. Причината идеята да не бъде реализирана досега може би е заради влизането в конфликт с претенцията на социалистите, тази поляна да е тяхно светилище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44