Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

480 кг на декар е средният добив при ечемика в Добричко

Снимка: БГНЕС

С 480 кг среден добив от декар в Добричко приключи жътвата на ечемика. Най-висок добив - над 550 кг от декар отчитат в община Балчик. Тази година реколтата е по-добра и като количество и като качество.

Селекционерите от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево гарантират от българските сортове добиви над 600-700 килограма пшеница от декар. На места в Добричко средният добив вече е над 600 килограма от декар, с добро качество, коментира арендаторът Кирил Жендов.

За реален пазар на зърно и цени може да се говори, след като приключи жътвата в Русия и Украйна и в страните от Черноморския басейн. За цената и качеството на хляба Жендов смята:

Хлебарите се оправдават с пшеницата, обаче те правят хляб само от фуражна пшеница. Ако правят от качествена пшеница хляб, ще ядем хляб, какъвто се яде в Западна Европа. В България всеки хитрува. Всички хитруваме и на края всички сме излъгани.

Жътвата на пшеница в Добричко продължава.

В разгара си е жътвата на пшеницата и в Ямболска област. Средните добиви от декар при всички зърнени култури са по-ниски в сравнение с миналата година.

Средният добив при ечемика в областта е 370 кг. Преди година е бил 50 кг по-висок, сочат данните от Областната служба по "Земеделие". Приключва прибирането и на маслодайната рапица. При нея средният добив 200 кг на декар и само в отделни стопанства на община "Тунджа" са достигнати 250 кг. 

В петте общини на областта в прибирането на реколтата са включени около 200 комбайна. Засега състоянието на слънчогледа и царевицата е много добро и се очакват по-високи от миналата година добиви. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44