Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 000 лева глоба заради унищожението на част от късноантично селище край Дупница

Снимка: БГНЕС

Българо-италианският консорциум, който изгради участъка от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград, е глобен с 10 хиляди лева. Причината е, че пътните машини са унищожили част от късноантично селище с национално значение.

Случаят се разглежда от районния съд в Дупница като санкцията е от 31 октомври 2014 г., когато главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при културното министерство е съставила акт на консорциума поради установяване на административно нарушение.

Комисията установила на място и по документи, че късноантичното селище в местността Черешарника край Дупница е било напълно унищожено от багерите и фадромите. Обектът е бил проучван след теренно оглеждане, като са били намерени и ценни глинени съдове. Разкопаването обаче е станало преди комисията да приеме, оцени и протоколира резултатите от проучванията. 

Българо-италианският консорциум са обжалвали решението, като съставът на първа инстанция е отхвърлил наказателното постановление като закононесъобразно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44