Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски фермери втори ден блокират пътища в Нормандия и Бретан заради ниските изкупни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращи френски фермери животновъди втори ден блокират пътища в северните френски области Нормандия и Бретан, недоволни от ниските изкупни цени на продукцията си.

Гневът на френските животновъди се разгаря върху все по-широки територии на Северна Франция. След Нормандия и Бретан протестиращите започнаха блокади и в областта Пикардия. Десетки пътища и мостове са преградени от трактори и изсипани автомобилни гуми, включително към главната туристическа дестинация на региона - полуостров Сен Мишел.

Животновъдите изсипват тор пред магазини на големите търговски вериги и свалят от рафтовете вносната продукция. Те протестират срещу ниските изкупни цени на месото.

Според данни на френското министерство на земеделието около 20000 стопанства се намират в затруднение, а близо 400 са заплашени от фалит.

Френският президент Франсоа Оланд обеща утре да обсъди с правителството спасителен план за сектора.

Искаме фермерите да знаят, че разбираме техните затруднения, които изискват структурни мерки, каза президентът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44