Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нередовният сън може да доведе до ракови заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изследване установява, че нередовният сън води до по-голям риск от ракови заболявания, съобщи Би Би Си. Изследване при мишки, резултатите от което бяха публикувани в научното списание "Кърънт Байолъджи", подкрепя опасенията за отрицателното въздействие на работата на смени върху здравето. Изследователите предупреждават, че жените с генетична предразположеност към рак на гърдата никога не трябва да работят нощем, като рискът предстои да се потвърди от допълнителни изследвания и при хората.

При проучването биологичният часовник на мишките е забавян с 12 часа всяка седмица в продължение на една година. Всички развиват рак след 50 седмици. Тези от тях, при които е имало и други несистематични нарушения на съня, са заболели от рак 8 седмици по-рано.

При проучването се установява още, че животните, които не спят редовно, са с 20% по-тежки от останалите, въпреки че са консумирали едно и също количество храна.

Ако резултатите бъдат съпоставени към човека, твърдят учените, това въздействие би било допълнително тегло от около 10 кг при жените и заболяване от рак на гърдата при предразположените към болестта 5 години по-рано.

Досегашни проучвания при хората предполагаха по-голям риск от заболявания при стюардеси и хора, които работят на смени. Едно от предположенията е, че това се дължи на нарушаване на биологичния часовник на организма. Влияние оказват и множество индивидуални фактори като социална среда, генетична предразположеност към заболявания и степента на физическа активност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44