Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестират служителите на "Топлофикация - Русе"

Снимка: БГНЕС

Работещите в "Топлофикация - Русе" отново излязоха на протест. Те са недоволни от създаването на фонд за енергийна сигурност, в който производителите на енергия трябва да отчисляват 5 процента от приходите си.

За един час служителите напуснаха работните си места и излязоха пред входа на ТЕЦ "Изток".

Според новите текстове в закона за енергетиката Националната електрическа компания ще бъде оздравявана с пари от производителите на ток. Те ще трябва да плащат всеки месец по 5% от приходите си за продаден ток. По сметките на енергетиците в Русе това означава:

Рекет от началото на 90-те години. Месечно в най-свития процес, който е в момента - летния период, се пада около 120 хиляди лева, тези 5 процента трябва да се дадат на НЕК. Ще има съкращение на персонал, защото това е едно финансово сътресение на самото предприятие. Искат ни ги на всяко 15-о число, тоест не да завърши данъчната година и след това данъчни декларации, както останалите данъци, това е на 15-о число. Все едно са на заплата при нас.

Това казаха синдикалистите Любомир Каринов и Тодор Дечев от "Топлофикация - Русе". Държавното вземане ще се нарича "Сигурност за енергийната система" и на практика всички търговски дружества от сектора се задължават да субсидират държавната енергийна компания.

Енергетиците в Русе имат готовност да преминат към ефективни стачни действия.

Работниците от мина „Черно море” излизат на предупредителен протест утре. Според синдикатите в предприятието, заради новата 5-процентна такса за производителите на ток ще, бъдат намалени и парите за мините, защото те са свързани с топлофикациите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44