Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите призова да не се допускат "безпринципни компромиси" със съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите се обяви против "подмяната на съдебната реформа чрез безпринципни компромиси". В отворено писмо до премиера и министъра на правосъдието, от най-голямата магистратска организация заявяват, че са обезпокоени от действията на парламентарно представените партии във връзка с проекта за промени  в Конституцията.

Притеснени сме от откровените политически пазарлъци и от опасността да рефлектират в пълна симулация на съдебна реформа, пишат съдиите и припомнят, че предложеният пакет от законодателни изменения е бил подложен на безпрецедентно широко обсъждане в съдилищата, в резултат на което се е очертал ясен консенсус за разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, всяка със самостоятелни правомощия за кариерното развитие и дисциплинарната отговорност на магистратите; намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет; премахване на конституционното изискване за тайно гласуване при вземане на решения от членовете на ВСС.

В продължение на години съдиите са "вътрешни" свидетели на натрупваните системни проблеми и са наясно както с източника им, така и с ефективните възможни средства за разрешаването им, отбелязват съдиите и предупреждават, че отстъпление от предлаганите промени в тази насока би било равно на липса на каквото и да е промяна и би довело пълно запазване на статуквото.

Широката общественост може и да не е запозната в детайли с предлаганите мерки за реформа и техния смисъл, но магистратите са и могат да преценят дали действително се въвеждат такива или се касае за тотална подмяна на съдържанието и замисъла им, пишат до премиера и правосъдния министър от Съюза на съдиите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44