Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от "ТЕЦ-Сливен" проведоха мълчалив протест

Снимка: БГНЕС

Работещите в "ТЕЦ-Сливен" проведоха мълчалив протест пред топлоцентралата. Те се обявяват против промените в Закона за енергетиката и отчисленията, които топлоцентралите ще трябва да правят в новосъздадения фонд "Сигурност на енергийната система". 

В декларация на синдикалните организации на "Топлофикация-Сливен" до председателя на парламента, премиера, енергийния министър и парламентарната комисия по енергетика се заявява, че последствията от петпроцентния  налог върху продадената електрическа енергия ще доведат до спиране на отоплението на над 12 хиляди домакинства, в 35 учебни заведения и 50 учреждения в Сливен. Минка Димитрова от "Подкрепа" обясни проблема.
Това, което е предвидено да бъде направено, би рефлектирало едновременно върху работодателя и оттам върху нас, върху заплащането ни и върху работата на централата. Ние сме изправени пред фалит, всички производители да внасят пет процента върху произведената и продадената електроенергия в 15-дневен срок, в противен случай предприятието изпада като държавен длъжник докато НЕК може и да не ни заплати тази енергия.
НЕК дължи на "ТЕЦ-Сливен" два и половина милиона лева. Протестиращите смятат, че внасянето на средства във фонда е нерегламентирана финансова помощ за държавна компания за сметка на производителите и потребителите, за да могат да бъдат субсидирани.
От три милиарда и двеста милиона, които се харчат в държавата за изкупуване на ток, един милиард за американците, един милиард и двеста милиона за ВЕИ-тата и още един милиард за всички останали производители на ток. Е това ли е нормалното в тази държава?
Протестиращите ще предприемат всички законни действия в защита на работните си места и в знак на несъгласие с провежданата енергийна политика.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44