Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Приемането ни в Шенген ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата с нелегалната миграция

България е сред най-засегнатите от миграционния натиск

| обновено на 23.07.15 в 17:02
Снимка: БГНЕС

България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск, но охранява надеждно външната граница на Европейския съюз (ЕС). Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов пред върховния представител на Съюза Федерика Могерини, която е на посещение в СофияПремиерът е представил пред нея данните за допълнителните приходи, в резултат от ограничаването на контрабандата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Могерини присъства в резиденция Бояна на годишната конференция на ръководителите на българските задгранични мисии.

На конференцията Бойко Борисов заяви, че страната ни трябва да бъде фактор на стабилност в доста сложен регион, какъвто е Балканският. Борисов се аргументира с факта, че в Турция трудно вървят преговорите за съставяне на ново правителство, с политическата криза в Македония, както и напрегнатата картина в Босна и Херцеговина и Сърбия.

По отношение на санкциите спрямо Русия премиерът каза, че те носят загуба на българската икономика.

Поради своята лоялност към ЕС стана така, че България директно се конфронтира с Русия. Много ми е трудно да обясня на българския народ защо нещо, което е лошо за нас, не е толкова лошо например за Гърция и Турция.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини: 

Това е специално посещение страната ви. България е много важно място. Европа никога не е била по-силна.

Могерини акцентира в словото си ситуацията в Източна Украйна и я определи като много сериозна.

Компасът ни трябва да бъде основно фокусиран върху споразуменията от Минск. Изолирана Русия не е в интерес на никого, а вашата граница е европейска граница, не е само граница на вашата страна. Заедно можем да се справим с всички общи предизвикателства. 

За предизвикателствата пред българската външна политика говори и министър Даниел Митов, който очерта кризата в Украйна като една от важните, които трябва да се базират и да се решават на договореностите от Минск. Той подчерта, че Черноморският регион е важен за България и за ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44