Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Костов: Няма доклади на банковия надзор с негативна информация за КТБ

Снимка: БГНЕС

Димитър Костов, който е номиниран от новия управител на БНБ да оглави банковия надзор, заяви пред парламентарната комисия за бюджет и финанси, че в докладите на надзора за състоянието на банковата система не е имало негативна информация за КТБ. Отчитани са нормални показатели, не е докладвано за нередности, дори и след надзорна проверка на място. 

Това не е формално законово изискване, но е установена практика в Централната банка подуправителят, ръководещ Управление "Банков надзор", да внася в УС на БНБ за информация доклад за състоянието на банковата система. В тези доклади не се е съдържала каквато и да е негативна информация, свързана с КТБ. Според тези доклади КТБ е отчитала нормални капиталови, ликвидни и финансови показатели в рамките на надзорните регулации. Управителят и подуправителите, с изключение на този ръководещ "Банков надзор", както и членовете на УС, не сме имали достъп до надзорните данни от проверяваните банки, както и до докладите за инспекциите на място. По закон УС на БНБ няма оперативни надзорни функции.

Костов увери, че ако бъде избран за поста, ще промени тази практика и ще внася пред ръководството на Централната банка докладите от надзорните проверки, но не за да прехвърля отговорността на колегите си, а за да търси съдействие, контрол и съвети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44