Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Компромис от всички за конституцията", гласи заглавието в ТРУД. "Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две. Отпада съкратеният мандат на съвета", допълва вестникът. Според 24 ЧАСА "Борисов победи, Радан и Местан направиха крачка назад". "190 с Бойко за Темида. Пет партии смириха Радан", пише СТАНДАРТОще един от тиражните вестници - ПРЕСА, изтъква ролята на премиера. Изданието започва водещата си статия с думите "Борисов осигури конституционно мнозинство и намери изход от парламентарната криза".
Вестник СЕГА изтъква ролята на друг фактор: "Сделката бе постигната на фона на безпрецедентен външен натиск, след като посланиците на 14 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция и други, излязоха с общ призив към депутатите от всички партии да се обединят около съдебната реформа".
"Независимост на съда, повече правомощия за съдебния инспекторат, малко повече отчетност за главния прокурор. Това е "историческият" компромис, постигнат между основните партии по въпроса за промяната в конституцията", пише КАПИТАЛ DAILY. "ДПС отстъпи за преразпределението на квотите във Висшия съдебен съвет, но Реформаторският блок направи повече отстъпки - за тайното гласуване и мандата на съвета, за отчетността на главния прокурор пред парламента и частично за сезирането на Конституционния съд", сочи вестникът.
"ДПС превзе съдебната реформа. Всичко най-важно, за което настояваше Местан, се случи", констатира ДУМА
Един от малкото вестници, за които съдебната реформа не е основната тема, е НОВИНАР. До информацията, че "внасят нов проект за промени в конституцията", вестникът информира в голямо заглавие, че "Кабинетът предлага 420 лева минимална заплата". Идеите в момента са на ниво обсъждане между правителството, синдикатите и национално признатите работодателски организации
"Хиляди фирми готвят нов протест заради скъпия ток", съобщава СЕГА на първата си страница. Работници и мениджъри ще спрат работа и се готвят да блокират пътища и магистрали на 29 юли от 11 до 12 часа. Причината за крайната мярка е намерението на енергийния регулатор да увеличи ццената на тока за бизнеса", сочи вестникът.
СТАНДАРТ цитира по темата председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, който твърди, че "скокът (на цената на тока) ще затрие цели индустрии".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44