Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дузина бежанци са се удавили на път за Италия, разкрита е самоличността на ръководителя на нелегалния трафик на хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова трагедия с имигранти се разигра между либийските териториални води и сицилийския пролив. Според прокуратурата в Сиракуза са се удавили 12  души. Разследване на италианските магистрати сочи, че начело на организацията за трафик на хора стои етиопски гражданин.

Около 100 имигранти, сред които жени и деца, са пътували на гумена лодка от Либия към Италия. В момент на оказване на помощ от германски военен кораб, сред тях е настъпила паника, паднали са в морето и в последствие са се удавили. Спасените са 88 души и отведени в селището Аугуста на остров Сицилия. 

През последните часове, в три спасителни  операции бе оказана помощ на общо 888 бежанци от Сомалия, Бенин, Еритрея и Бали. В тях участваха плавателни съдове на италианската брегова охрана, на европейската система Тритон и панамски търговски кораб. Освен това, като се позовава на разследване на италианските власти и на магистрата от Палермо Джери Ферара, английската телевизия Скай Нюз, излъчи специален материал за трафикантите на хора. В него се посочва като предполагаема главна фигура в тази незаконна дейност етиопецът Ермиас Гермай, който пребивава в Либия. Разследването се води от 18 месеца, но поради особената политическа ситуация там, от либийска страна няма съдействие по случая. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44