Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори протестираха срещу Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Снимка: БГНЕС

Около 300-400 миньори и хора от екипите на "Въгледобив - Бобов дол" се включиха в едночасов мълчалив протест пред административната сграда на дружеството срещу учредяването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

По думите на лидера на КНСБ синдиката към мините инж. Любомир Стефанов, 5% от 8 милиона лева, колкото приблизително е произведеният ток от един блок на ТЕЦ "Бобов дол", е голяма сума и дори надвишава заплатите на 2300-те миньори в мини "Бобов дол", което е неприемливо.

Според протестиращите несправедливо е дупката в НЕК да се попълва с подобни задължителни вноски по равно, след като разликата в себестойността на произведената ел. енергия в ТЕЦ-а и тази в соларните паркове е три пъти. Голямо е недоволството и в ТЕЦ "Бобов дол", където излязоха да протестират в сряда.

От година централата край Бобов дол не участва в производството и продажбата на ел. енергия на регулирания пазар, а 100% изнася произведения ток чрез търговски посредници и затова не следва да търпи последиците от изменението на Закона за енергетиката, недоволстват в дружеството.

Протестиращите настояват да получат ясен отговор каква е причината и ТЕЦ "Бобов дол" да се задължава с 5-процентна вноска по Фонд "Сигурност на енергийната система".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44