Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри от ЕС ще обсъждат през септември проблемите на животновъдите и млекопроизводителите

Снимка: Ася Пенчева

В началото на септември ще има извънредна среща на ЕС посветена на проблемите на животновъдите и млекопроизводителите.

Решението е на ротационното председателство на Съюза – правителството Люксембург. На 7 септември министрите на земеделието ще разискват извънредно кризата в секторите млекопроизводство и животновъдство.

Срещата ще бъде в Брюксел и се организира по повод масовите протести на фермери в някои европейски държави. Сред най-видимите бяха френските производители, които блокираха пътища и принудиха правителството да излез с държавни компенсации за 600 милиона евро. Протестиращите се оплакаха и от дъмпинг на цените заради поетапното премахване на млечните квоти на европейския пазар.

Един от основните проблеми са ниските изкупни цени на млякото и месото, като производителите обвиняват лошата регулация на пазара, големите търговски вериги и преработващите предприятия в хранително-вкусовота промишленост. Към икономическите загуби се прибавят и контра-санкциите на Русия за внос на земеделски продукти от ЕС, както и ниското търсене от Китай, което също намалява продажните цени.

Очаква се земеделските министри да поискат допълнителни финансови мерки от еврокомисаря Фил Хоуган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44