Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради сухото време за корабите по Дунав се прави обходен път край Белене

Горещото и сухо време доведе до затруднения в придвижването на корабите по река Дунав. С помощта на румънски специалисти и техника се прави драгиране на реката и обходен път за корабите в района на Белене. Това съобщи директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе капитан Павлин Цонев.

Заради сухото време и липсата на достатъчно вода, десетки плавателни съдове са затруднени в движението на товари по река Дунав. Разходите на корабособствениците непрекъснато растат. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе, вече са взели мерки и освен техните хидрографски кораби "Вит" и "Каблешков", в опасните участъци е изпратена и румънска техника, каза директорът на агенцията капитан Павлин Цонев.

От понеделник дълбачката е в района. Още вчера започна нейната работа. Обявени са районите, в които тя ще работи. Обявени са местата, където ще депонира материалът. Тъй като не го правим с търговска цел, го депонираме отново в руслото на реката, в участък, който ние сме оценили, че няма да има въздействие както на корабоплавателния път, така и на околната среда, обясни Павлин Цонев.

Инженерните технически действия са единствения начин за реакция, тъй като прогнозите и в горното течение на реката продължават да са за сухо и горещо време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44