Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

138 курсанти прие НВУ "Васил Левски" във Велико Търново

Новата специалност "Военна полиция" е най-предпочитана от младежите, които са кандидатствали за курсанти в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Той обучава не само бъдещи офицери, но и студенти по граждански специалности.
660 души са се състезавали за 138-те места за курсанти-първокурсници в НВУ. Обичайно при нас кандидатстват около 900 младежи годишно, по-малкият брой сега е резултат от демографската криза, но ние не направихме компромис с изисквания бал за прием, каза заместник-началникът на университета полковник Веселин Мадански.
Във висшите училища у нас за новата учебна година има 77 хиляди места за първокурсници, а завършващите средно образование са 60 хиляди. От тях 6 хиляди ще продължат обучението си в чужбина и 6 хиляди няма да учат висше образование, тоест имаме под 50 хиляди кандидати за 77 хиляди места, допълни той.
По тази причина военният университет е намалил приема си на студенти от 490 на 355. Това е със 135 души по-малко в сравнение с миналата година, защото ние не искаме да снижаваме критериите си за прием, както направиха много други университети, подчерта полковник Мадански.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44