Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1300 бежанци намериха убежище в Италия през последните часове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 1300 бежанци намериха убежище в Италия през последните няколко часа. Във водите между Либия и Сицилийския пролив помощ им е била оказана от различни по народност плавателни съдове.

Норвежкият кораб „Сием Пилот” отведе до пристанището на Палермо 785 имигранти, от които 133 жени и 27 деца. Повечето от тях са от Еритрея, Сирия, Судан и Етиопия. Нуждаещите се са настанени в болнични заведения. За всички се грижат местните власти, Червеният кръст, благотворителната католическа организация „Каритас” и доброволци. Имигрантите получиха общо 2800 пакета храна, необходима до окончателното им настаняване в специализирани структури.

Други 468 бежанци пристигнаха в пристанището на Поцало край Рагуза на борда ирландски военен кораб. Сред тях има 7 бременни жени.

Отделно, плавателен съд на европейската операция Тритон спаси 102-ма души и две новородени деца, които намериха първоначален подслон в град Трапани също на остров Сицилия. Задържани са трима предполагаеми нелегални превозвачи.

Поради неспирния поток от бежанци, програмата по техния прием, обгрижване и настаняване на територията на страната се координира от вътрешното министерство на Италия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44