Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия апелират срещу производство с мляко на прах

Снимка: Уикипедия
Италиански телевизионен канал за кулинарна култура и туризъм отправи апел в защита на местните млечни продукти произведени от прясно мляко, а не от такова на прах. Причината е препоръка на Европейската Комисия Италия да направи поправки в свой закон.

Националната конфедерация на земеделските производители Колдирети веднага изрази несъгласие. В тази посока телевизионният апел под надслов „Да защитим нашите хранителни продукти” гласи :

Искат да ни наложат да произвеждаме с мляко на прах. Представете си,  нашите сирена и кисело мляко от мляко на прах, всички от един и същи прах от Германия – първа по внос на този продукт! И какво ще стане с нашите типични вкусови качества, традиции и занаяти, с нашето  здраве и с това  на  децата ни?

Апелът изтъква още значението на прясното мляко и продуктите от него с молба Европа да не се налага на Италия.

По официални данни на Апенините се произвеждат 403 вида сирена, над 30 от тях с индекс за  защитено наименование за географски произход и производство – фактор, който в Италия е с давност от над 60 години.

Паметна е мисълта на бившия френски президент генерал Шарл Дьо Гол, че е трудно да се управляват италианците, защото произвеждат повече сирена от броя на дните в една година.

Любопитен факт е, че изключителният кашкавал Качокавало - типичен в различните си варианти за Южна Италия - е донесен от там на Балканите от турците. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44