Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждат идеята за лифт между крепостта "Царевец" и Арбанаси

Снимка: Катя Чорова

Във Велико Търново е възродена идеята за изграждане на лифт между средновековната крепост "Царевец" и архитектурно-историческия резерват Арбанаси. Очаква се следващата седмица Общинският съвет в града да даде съгласие за стартиране на процедура за  устройствен план и прединвестиционни проучвания на бъдещата въжена линия.

През 2004-2005 година са правени проучвания и четири варианта за трасето на лифта. Според избраната  тогава разработка началната станция е  в подножието на  Царевец , а до нея се слиза с асансьор от Балдуиновата кула в крепостта. Крайната станция е предвидена до телевизионната кула в Арбанаси. На двете точки ще има паркинги за коли и автобуси,нови спирки на обществения транспорт и търговски обекти. Разчетите са кабинковата въжена линия да превозва по около 700 туристи на час, като при пътуването те ще наблюдават красивата панорама  на Велико Търново и Арбанаси.

Според прогнозите новите проучвания и съгласуването на проекта с всички институции,включително и с Националния институт за недвижимите паметници на културата, ще отнемат повече от година. Община Велико Търново ще търси европейско финансиране за изграждане на тази нова туристическа атракция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44