Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 са безработните младежи в Търговищка област

Снимка: БНР

Над 800 са младите хора в област Търговище, които търсят работа. Този месец са постъпили на работа 136 безработни младежи до 29 години.

От бюрата по труда в общините Търговище, Попово и Омуртаг съобщават за повишен интерес от работодателите към програмата за нова възможност за заетост, целяща да намали младежката безработица. Директорът на Бюрото по труда Иван Топалов обаче съобщи и за възникнали проблеми с малките фирми и предприятия.

Тази младежка заетост е за реалния сектор и е за стажуване и обучение. Малките фирми обаче нямат възможност да имат наставници, които да имат същата специалност и три години да е работил по нея. Това е трудно за едно малко магазинче, например, на семейни начала, да търси наставник. Това малко ги възпира. Иначе за обучението нямаме проблеми, ние плащаме на младежа 90 процента от минималната заплата и 90 процента от осигуровките, останалото работодателят трябва да доплаща и има желаещи.

Документи за участие в програма "Нова възможност за заетост" се приемат до края на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44