Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредиха Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България

Снимка: БГНЕС

Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България беше учреден в силистренския град Главиница. В съвета влязоха представители на малцинствената общност "Уста Миллет", които настояват повече да не бъдат причислявани към ромския етнос в страната.

Според учредителите години наред общността от "Уста Миллет" неправилно се причислява към ромския етнос. Елка Шарбанова от инициативния комитет.

В превод означава "народ на майсторите". Общността е с идентичност от турски произход, майчин говорим език - турски, обичаи, традиции, етнически белези, бит, култура, всичко е турско, но в последните пет години незнайно защо медии, анализатори, социолози причисляват тази общност към ромската група.

С учредяването на съвета тръгваме по пътя на самоопределянето и очакваме подкрепата на държавата, обясни Кемил Йоханов от Русе.

Ние имаме майчин език - турски, изповядваме ислямска религия и се чувствам българин. Аз обичам тази държава и не се считам за турчин. Аз съм български гражданин.

Учредители на Съвета станаха около 50 души от села и градове в Силистренска и Русенска област. Приета беше петиция с конкретни искания за реабилитация на малцинствената група, която ще бъде изпратена на правителството и народните представители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44