Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският финансов министър Джордж Озбърн търси подкрепата на Париж за реформите в ЕС

Еманюел Макрон и Джордж Озбърн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Джордж Озбърн е на посещение в Париж като начало на поредица от европейски визити, за да търси подкрепа за реформи в Европейския съюз (ЕС), с които Великобритания обвърза предстоящия си референдум за членството си в Съюза.

Ролята на Великобритания е да бъде в ЕС, заяви френският министър на икономиката Еманюел Макрон на съвместна пресконференция в Париж с британския си колега. Макрон изрази увереност, че може да се постигне споразумение за Европа, което да бъде приемливо за британската страна. Същевременно той отбеляза, че е прибързано да се говори за промяна на договора за Европа.

Ако се допитаме до народите на Европа в настоящата ситуация, мисля, че отговорът би бил "Не" в много страни, подчерта Макрон.

Макрон и Озбърн се съгласиха, че стабилизирането на еврозоната е от общ интерес.

Тя трябва да бъде препотвърдена като политически проект, а не само като зона на обща валута, смята Макрон.

От своя страна Джордж Озбърн настоя, че исканите от британското правителство реформи са в интерес на динамиката и конкурентноспособността на ЕС.

До края на визитата си в Париж той ще се срещне и с френския премиер Манюел Валс и с външния министър Лоран Фабиюс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44