Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция спряла подготвяните полети между Бурса и Пловдив заради арменския геноцид

Снимка: Николай Кръстев

Според най-близкия политик на консервативния турски президент Реджеп Ердоган, кмета на третия по икономическо развитие град Бурса - Реджеп Алтепе - отношенията между България и Турция не трябва да се превръщат в маша на чужди сили. Според него трябва да се направят инвестиции в българско-турските икономически отношения и проектите в тях.

Алтепе заяви, че най-бързо развиващият се град Бурса е спрял изпълнението на проекта за нискотарифни полети с побратимения си български град Пловдив заради решение на Общинския съвет в града за признаването на арменския геноцид. Алтепе отрече завоалирано пред БНР съществуването на арменския геноцид в Османската империя преди 100 години: 

Преди сто години никой не знае какво се е случило и затова не трябва да се правят изводи. Трябва да се правят общи проекти за развитието на двустранните ни отношения. Случилото се преди сто години не засяга отношенията между България и Турция.

Реджеп Алтепе е високопоставен политик в управляващата консервативна проислямистка партия на президента Ердоган. Въпреки сигналите от основната опозиционна сила, светската Народнорепубликанска партия, че е възможно създаването на голяма коалиция между нея и управляващата партия на президента Ердоган, според Алтепе югоизточната ни съседка се движи към предсрочни парламентарни избори през есента:

Ситуацията е такава, че през ноември ще има предсрочни парламентарни избори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44