Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2000 бежанци бяха спасени в Сицилийския пролив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ежедневни са операциите по спасяване на имигранти между либийските териториални води и Сицилийския пролив. През последните 24 часа под ръководството на италианската брегова охрана беше оказана помощ на 1810 бежанци. Тези хора са били спасени в пет различни операции. В някои от тях, с участието на кораби от европейската програма "Тритон", като ирландския военен кораб "Ле Ниам". Той е съдействал на най-драматичната ситуация с плавателен съд, превозващ 522 души, сред които телата на 13 починали. Не е ясна причината за смъртта им.

Във всички спасителни операции участие са взели медицински екипи от хуманитарната организация "Лекари без граници" и шведски патрулен кораб. Отделно, на борда на патрулиращ в Сицилийския пролив малтийски плавателен съд до пристанището на Кротоне в южната италианска област Калабрия бяха превозени 270 имигранти от различна националност, сред които жени и деца. Всички са настанени в специален център за прием на бежанци.

Само за периода януари – юни тази година в Италия са дошли 67 500 души. Според политическото движение "Пет звезди", държавите - членки на ЕС, които предлагат логистични операции в Средиземно море, не показват солидарност в цялостното управление на явлението бежански поток.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44