Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Стойчев: Надяваме се "Урок" да бъде първият български филм, спечелил наградата "ЛУКС"

Кадър от филма "Урок"
Снимка: Архив
Българският филм "Урок" е сред трите филма, които ще се състезават за голямата кино награда на Европейския парламент - "ЛУКС" (LUX).
Творбата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (копродукция с Гърция) ще се състезава за престижното отличие с „Медитеранеа" на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар) и „Мустанг" на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар).

Ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в София Теодор Стойчев сподели, че тази награда е преди всичко да насърчи европейското кинопроизводство и да даде възможност на повече хора да гледат различни филми, извън комерсиалното.

И трите филма, които са финалисти ще бъдат субтитрирани на всички официални езици на Европейския съюз, а с това възможностите да бъдат гледани в повече страни от повече публика се увеличават значително.

Филмът "Урок" ще има и допълнителни прожекции в България, работи се и по това, филмът да се гледа и на места извън София през есента. Победителят ще стане ясен в края на годината, през декември, когато се провежда и официалната церемония по връчването на наградата от президента на ЕП Мартин Шулц в Страсбург.

От октомври до декември "Медитеранеа", "Мустанг" и "Урок", със субтитри на 24-те официални езика на ЕС, ще посетят 50 държави и 20 кинофорума.
Чуйте разговора с Теодор Стойчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.