Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати излязоха на протест срещу поскъпването на тока

| обновено на 29.07.15 в 13:14
Снимка: БГНЕС

В почти цялата страна собствениците на около 1000 предприятия и работниците в тях излязоха на протест срещу предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Те искат отлагане на новите цени от догодина, като настояват първо за реформи в енергетиката. Според регулатора обаче няма законово основание за това.

И четирите национално представени работодателски организации, заедно с Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, се включиха в протеста. Според работодателите известната вече добавка "задължение към обществото", заложена в цената на тока, ще доведе до 20 процента скок в цената.

Бизнесът не е съгласен таксата "задължение за обществото" да се повиши и затова настояват за отлагане на решението на енергийния регулатор, каза Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България:

Ние протестирахме преди три седмици и тогава казахме, че ще има ескалация на протестите, ако не бъдем чути. Очевидно не сме чути. Промяна почти няма в това, което очакваме да бъде като решение, което ни навежда на мисълта, че може би не е стигнало времето. Като не е стигнало времето, да им дадем време, така че да им стигне. Да го отложат с месец, два, три - толкова, колкото трябва, за да се убедим, че всички мерки, които набелязахме, ще бъдат изпълнени, за да може да не се стига до увеличение на тока до момента, в който има либерализация на пазара.


Протестът е в посока даване на аргументи на правителството да убеди КЕВР и Иван Иванов да не вдигат цената на тока. Това все още е възможно. Изтичания по системата, които, ако бъдат спрени, ще бъде запушен дефицитът в НЕК. Като спрем десет такива изтичания, ще намерим 15 милиона. Виждате откъде се намират парите, от крадците и от мафията, точка.

Ние настояваме да има конструктивни преговори. Трябва да се намери верният път, така че да бъде спасена и енергетиката, и индустрията
, каза Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев обясни параметрите на протеста и отговори на въпроса, защо правителството не е предложило всички промени, необходими за ликвидиране на дефицита в енергетиката:

Този протест е много по-мащабен от първия. Включиха се и фирми, работодатели от 30 града в страната. Почти всички браншове са засегнати от евентуално увеличение на цената на тока. Мерките, които заедно със синдикатите предложихме и обсъдихме с правителството, със законодателната власт, гарантират и дават възможност за непромяна на цената на електроенергията до Нова година, когато се очаква влизането на либерализирания пазар. 
И при положение че този пазар е конкурентен, той ще даде истинската цена на ел. енергията, която ние ще приемем. Но дотогава ние не бихме приели административни решения по отношение на ел. енергията, които са утежнени с различни преференциални добавки, с различни финансови тежести, с дългосрочни ангажименти и които рязко ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия, ще доведат до неизпълнение на вече сключени договори, до срив в износа и до свиване на мощности, производства, освобождаване на работна ръка. На нас не ни е безразлично състоянието на енергетиката, но в същото време ние не бихме желали и няма да плащаме далаверите в енергетиката, а чрез цените, това е най-лесният вариант да се прикрият погрешните решения, недалновидните политики в сектора, безстопанствеността и безотговорността в сектора, липсата на всякакви реални реформи, чрез прехвърляне на тежест от едни върху други, в крайна сметка чрез повишение на цените, и ощетена винаги от тази криза в енергетиката остава индустрията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44