Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Продължаващите операции на турската армия срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия - ПКК, отново са сред акцентите в чуждите издания.

Турската бойна авиация обстрелва лагери на ПКК в Северен Ирак в една от най-големите въздушни операции досега, съобщава турският вестник АКШАМ. Под обстрел са почти всички лагери на бунтовниците, които се намират в близост до турската граница, пише изданието, като се позовава на местни източници.

Вестник ТЮРКИЕ също пише за новите въздушни удари по лагерите на ПКК в планината Кандил и на други места в Северен Ирак. Обстрелвани са били предварително набелязани цели по границата с Турция.

В друга статия ТЮРКИЕ съобщава, че иракският министерски съвет е обсъдил офанзивата на Турция и я е определил като удар по суверенитета на държавата.

ЙЕНИ ШАФАК акцентира върху загубите за кюрдите. Изданието посочва, че при ударите са били "обезвредени" най-малко 130 бунтовници от ПКК, но е възможно броят им да достигне 200. Поразени са били и тайни оръжейни складове на организацията, места за обучение, ракетни комплекси, укрития.

Според НЮ ЙОРК ТАЙМС позицията на Анкара, че кюрдските сепаратисти са не по-малка заплаха от джихадистите, усложнява борбата срещу "Ислямска държава". Внезапно подновената насоченост на Турция към кюрдския проблем предизвиква въпросителни относно истинските мотиви на Ердоган. Някои от неговите критици в Европа се питат дали той не е по-заинтересуван да смаже кюрдите, отколкото да се бори срещу ислямистите, коментира изданието.

Руският концерн "Газпром" изхарчи повече от 2 трилиона рубли за проекти, които не се търсят, пише вестник ВЕДОМОСТИ. Компанията се канеше да добие над 615 милиарда кубика газ през тази година, но реалният добив ще е с една трета по-нисък. Това е най-ниският показател в цялата история на компанията, коментира вестникът.

КОМЕРСАНТ също коментира спада в добивите и продажбите на газ от "Газпром". Според вестника отслабват и позициите на монополиста на вътрешния пазар в Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44