Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизоотична комисия се събира спешно в град Рила заради огнището на бруцелоза

Снимка: БГНЕС

Епизоотична комисия се събира спешно следобед в град Рила заради възникналото огнище на бруцелоза, съобщиха от Общината. Заразени са 15 кози от три стопанства в града. Регистриран е и случай на млад мъж, заболял от бруцелоза, който е лекуван в столична болница. Според коментари мъжът се е заразил след консумация на недобре термично обработено мляко.

За да не се създава излишен смут и обърканост сред стопаните и собствениците на животни, ще се направи разяснителна кампания за причинителя на болестта, начина за разпространение, последствията и рисковете, каза зам.-кметът на общината Лазар Чавков. Според него заради евросубсидиите броят на козите, които се отглеждат в града, е нараснал на над 1000.

Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил е забранила консумацията на мляко и млечни продукти. Болните животни ще бъдат умъртвени, забранено е и движението и пашата на останалите животни от частните стопанства и фермите.

Не е ясно как е проникнала бактерията причинител на бруцелоза в трите животновъдни обекта в Рила. Предполага се, че е от докарано в града животно от друг регион на страната или дори от съседните Македония или Гърция, коментират местните хора и специалистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44