Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сомалиец загина при нов масов опит на мигранти да стигнат до Великобритания през тунела под Ламанша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек е загинал през нощта в Евротунела под Ламанша при нов масов опит на мигранти да стигнат до Великобритания. За две денонощия повече от 3500 души са щурмували терминала на тунела от френска страна. Загиналият е от Сомалия, както съобщи френската полиция. Той е бил прегазен от камион при опита си да премине във Великобритания. Това е деветият смъртен случай в тунела от юни насам.

Втора поредна нощ към тунела се насочват вълни от хиляди мигранти, оставяйки почти безпомощни органите на реда. Над 1500 души са опитали да проникнат през последната нощ, в понеделник те бяха над 2200. При безредиците от нахлуването пострадаха около 15 мигранти, които са настанени в болницата в Кале, повечето с фрактури.

Такъв масов мигрантски поток не може да бъде третиран административно, обясни пред телевизия "ЛСИ" секретар на местния полицейски синдикат. Няколко дни след възпирането им мигрантите се връщат обратно.

Управлението на Евротунел поиска от Франция и Великобритания обезщетение за загубите и разходите за безопасност, предизвикани от драмата с мигрантите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44