Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкупните цени на царевицата и слънчогледа ще се повишат предвид очакваните слаби добиви

Снимка: Радио ВИДИН

В Силистренска област стопаните очакват сериозни финансови загуби, защото очакваните добиви на царевицата са наполовина по-ниски от обичайните. В областта са засети над 200 000 декара с тази култура, но продължителните горещини вече се отразяват негативно на развитието на пролетните култури.

В община Алфатар площите с царевица са над 10 000  декара, но реколтата е под въпрос, защото в района не е валяло от три месеца, поясни Драгомир Димитров, арендатор в землището на село Алеково:

То, така или иначе заложи кочанчета, на места по едно, по две и по три даже, където е по реда, но в крайна сметка не може да ги изхрани достатъчно добре, за да очакваме един приличен добив поне от 800-900 килограма. Да не говорим за чудеса като миналата година от по тон или тон и двеста. На този етап се надяваме нещо от сорта на 500 – 600 или максимум 700 килограма от декар, което, пак казвам, е на ръба на това да ни покрие разходите, но не е сигурно. Поне да не сме на загуба.

При очакваните слаби добиви изкупните цени на царевицата и слънчогледа вероятно ще се повишат. Това обаче няма да помогне на стопаните да вържат бюджетите си, допълни Димитров: 

Да не сме на загуба, смятайки само чисто производствени разходи и разходи по отношение на заплащане на рента - това не са всички разходи в едно земеделско производство. Имаме разходи по заплати, разходи по изплащане на кредити, така че нещата не са никак весели.

Според земеделците от сега нататък, дори и да падне хубав дъжд, той ще повлияе на подготовката за есенната сеитба, но няма да повиши добивите от тазгодишните пролетни култури.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44