Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН няма да създава трибунал за преследване на виновните за сваления самолет в Източна Украйна

| обновено на 30.07.15 в 10:36

Русия наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаването на специален трибунал за преследване на виновниците за катастрофата на самолет на "Малейжа еърлайнс" в Източна Украйна миналата година. Единайсет страни гласуваха "за", а 3 се въздържаха. Ветото на Русия обаче се оказа решаващо, за да не може трибуналът да бъде създаден.

Според министъра на транспорта на Малайзия Лиоу Тионг Лай Съветът за сигурност е изпратил опасно послание, че няма да има наказание за терористи, които нападат цивилни самолети:

Малайзия изразява дълбокото си съжаление от неуспеха на Съвета за сигурност да запази единство по въпроса за свалянето на полета на "Малейжа еърлайнс".

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин заяви: Може ли това разследване да устои на агресивния пропаганден фон в медиите? Може ли да устои на очевидно политическия натиск, при който предварително се посочват причините и виновните за катастрофата от ръководители на държави, участващи в Съвместния екип за разследване?

Украинският външен министър Павло Климкин изрази разочарованието си пред делегатите:

Става въпрос за индивидуалната наказателна отговорност на убийците, а не за политика. Затова сме разочаровани, че една страна – Русия – все още смесва тези напълно различни въпроси.

Пътническият самолет на "Малейжа еърлайнс" се разби на 17 юни 2014 година в Донецка област в Източна Украйна. Загинаха всички 283 пътници и 15-членен екипаж. Властите в Украйна и проруските сепаратисти си разменят обвинения кой е виновен за свалянето на машината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44