Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на прасковите се провежда в Сливенско

Реколтата е с много добро качество, но реализацията е затруднена

Снимка: Елена Каркаланова

Празникът "Златна праскова" се провежда днес в сливенското село Гавраилово. Преди години селището беше наричано "Долината на прасковите" заради многото и качествени плодове. Празникът се провежда под патронажа на земеделския министър Десислава Танева.

Производители на праскови от цялата страна, учени и агрономи, много деца и гости ще се включат в 14-ото издание на празника "Златна праскова" в село Гавраилово. В долината на прасковите се открива традиционният семинар за производители на праскови с лектори от научни институти. Сред обсъжданите теми са възможностите за подпомагане на производителите по програмата за развитие на селските райони, нови перспективни сортове на праскови и череши, напояване и торене на прасковата. Дегустация, фолклорна програма, рисунка на асфалт, конкурс и състезание за най-бързо ядене и приготвяне на компот от праскови ще съпътстват празника. От първото издание на през 2002 година досега освен производители на праскови в проявата се включват десетки деца от Сливенския край и други райони на страната.

Реколтата от праскови през тази година е с много добро качество, но реализацията  е затруднена, казва в интервю за БТА председателят на сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров. При невъзможността да търгуват с руския пазар производителите се опитват да пласират продукцията си към Полша и Австрия. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Обичайно, производителите не са доволни от изкупните цени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44