Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи прибирането на пшеницата, ечемика и рапицата в Ловешко

Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите в Ловешко отчитат по-добра от миналата година реколта на пшеницата и ечемика в края на жътвената кампания.

Прибирането на пшеницата, ечемика и рапицата в Ловешка област тази година приключи почти с две седмици по-рано в сравнение с миналата. Качеството на зърното е добро. Средният добив при пшеницата е 467 килограма от декар, което е с 10% повече от 2014 година, съобщи директорът на Областната дирекция "Земеделие" в Ловеч Димитър Николов:.

Най-висок е добивът в Тетевенска община - средно 500 килограма от декар. Температурите бяха сравнително високи, което позволи да узрее пшеницата в нужния етап от време.

При ечемика реколтата също е по добра - 444 килограма е средният добив.

Най-добри са добивите в Ловешка община  - 491 килограма от декар.

При маслодайната рапица стопаните отчитат със 100 килограма по ниски добиви от декар в сравнение с миналата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44