Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Престъпността е двойно по-голяма от обявената“, твърди ПРЕСА. „Според полицейската статистика през миналата година в МВР са били регистрирани“ близо 87 хиляди криминални дейния. Проучване на Центъра за изследване на демокрацията обаче показва, че „реално броят на жертвите е с 40 процента повече и достига 145 хиляди души“, сочи изданието.

Същият вестник съобщава, че „междуфирмената задлъжнялост в България е нараснала тройно през първото тримесечие“ на тази година. „Над 62 милиона лева са прехвърлени към колекторски агенции, докато за същия период през 2014-а са били 20 милиона лева. Според фирмите събирачи основната причина за влошаването на дълга е фалитът на Корпоративна търговска банка. Влияние е оказала и ситуацията в Гърция, тъй като много български фирми търгуват с гръцки контрагенти.“

„Компаниите за събиране на дългове търсят от българите близо 1 милиард лева“, пише СЕГА. „983 милиона лева са задълженията на граждани, които фирми са насочили за принудително събиране през първите шест месеца на тази година. В сравнение с първото полугодие на миналата година сумата нараства с повече от 160 милиона. Три пъти са се увеличили хората, които не си плащат сметките за мобилни телефони“, отбелязва СЕГА.

Водещата публикация на ТРУД се фокусира върху председателя на държавния регулатор, който трябва да вземе решение днес за поскъпването на тока. „Човек на Костов върти цените на тока. Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пише доклади за „Лабораторията за управление на риска“ на Иван Костов, а лабораторията ги продава на цени от 240 до 360 лева“, твърди ТРУД. „Не съм писал, откакто съм председател“, отговаря Иванов пред вестника.

ПРЕСА публикува твърденията относно друг член на КЕВР - Светла Тодорова, че „еднолично е дала указания на Националната електрическа компания да продава на електроразпределителните дружества допълнителни количества електроенергия на ниски цени". Финансовите загуби на НЕК от това са в размер на 52 милиона лева, обяви вчера председателят на временната парламентарна комисия за установяване на състоянието на енергетиката Валери Симеонов.

СТАНДАРТ
цитира същия източник за твърдението си, че „енергийни вампири смучат парите от сметките ни за ток“. Докладът на парламентарната комисия „разкрива фрапиращи нарушения като например това, че държавата изкупува на преференциални цени тока от четири фотоволтаични централи, които не съществуват. Други пет пък са продавали скъп ток месеци преди да получат разрешително за експлоатация. 91 от централите са надписвали няколко пъти повече произведени мегавати, отколкото са отчитали електромерите им“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44