Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на народните обичаи и автентични носии край тетевенското село Рибарица

фолклор самодейци народни носии
Снимка: Архив

В местността Костина край тетевенското село Рибарица, за осми път, днес и утре ще се проведе Празникът на народните обичаи и автентични носии. Ще участват над 60 самодейни състава и десетки индивидуални изпълнители от различните фолклорни области от цялата страна.

По време на фестивала над 1200 самодейци ще се надпяват, надиграват и надсвирват и ще представят автентични обичаи и носии, съобщи кметът на село Рибарица Пенка Ганева:

Той не е най-обикновено надпяване. Този празник е празник, както за нас, балканждиите, така и за хората, които идват да покажат пъстри роби от раклите и скриновете на бабите. Искат да покажат бита и фолклора, който е запазил техният край.

Двудневният фолклорен празник, който ще оглася Тетевенския балкан, има конкурсен характер с необичайни автентични награди:

Даваме ръчно изработени от местен занаятчия - риба пъстърва - това е символът на Рибарица, която е направена от дърво, в реални размери, във формата на статуетка. Медалите ни са също дървени изработени.

За гостите на празника организаторите са приготвили традиционни ястия като боб и прочутата рибена чорба "Тетевенска саламура".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44