Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава проучването на крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Снимка: Катя Чорова

След повече от 20-годишно прекъсване, крепостта Ряховец край днешния град Горна Оряховица отново беше проучвана това лято. Старата крепост вече има статут на недвижима културна ценност с национално значение.
"Тя е съществувала още от времето на траките и това доказват намерените керамични съдове и крепостни стени", каза ръководителят на разкопките Илиян Петракиев: Животът на крепостта започва някъде около 1300-1200 години преди новата ера, тракийски период, античен период, който е краят на IV-ти век и средновековен период - ХII-ти-XIII-ти век.
През Средновековието Ряховец, която е на площ 43 декара, е имала крепостни стени с дебелина до 8 метра: Това е най-солидната крепост от отбраната на средновековната столица на България Търновград.
Според научния консултант на разкопките професор Хитко Вачев, Ряховец е била крепостта-ключ към столицата Търновград: Всъщност Ряховец е мястото и основната база на средновековната българска армия. Една армия никога не пребивава в столицата. Тя пребивава на такова място, където има добра комуникация и по най-бърз начин може да бъде достигната до столицата с оглед отбраната й.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44