Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката фондова борса отвори, но спряха влаковете

| обновено на 03.08.15 в 12:33

Гръцката фондова борса отвори със спад от 23 процента на основния си индекс след петседмична пауза заради преговорите между кредиторите и правителството по отпускането на третия спасителен план. Акциите на Гръцката народна банка също са спаднали с 30 на сто и като цяло банковите индекси са под дневния лимит на понижение. Борсата беше отворена последно на 26 юни, след което страната въведе капиталов контрол, банките и фондовата борса затвориха, а гърците можеха да теглят максимум по 60 евро на ден.

От днес отново ще може да се търгува с акции, облигации и деривативи при определени от финансовото министерство условия. Международни инвеститори също няма да срещат рестрикции, след като нямаха достъп до пазарите в страната от месец юни насам.
Подновяването на търговията идва след като премиерът Алексис Ципрас договори реформите, при които на Гърция ще бъде отпуснато финансиране в размер на 86 млрд. евро в следващите три години. В петък финансовият министър Евклидис Цакалотос заяви, че преговорите с тройката кредитори вървят в конструктивен тон.

Председателят на гръцката Търговска камара Константин Михалос изрази надежда, че отварянето на борсата ще е за добро:

Очакваме отрицателно настроение през днешния ден, но се надявам с добра воля и възможно най-бързи процедури от страна на правителството по подписване на споразумението за заем с международните кредитори, към края на месеца, или в началото на септември да се върнем към нормалния си ритъм на работа.

И докато борсата отвори врати днес, което даде положителен знак за Атина, спряха влаковете. Железничарите и техния синдикат предупреждават правителството, като прекратиха железопътния транспорт днес за няколко часа. Тройката на кредиторите на Гърция, която вече е в Атина и преговаря с правителството, поставя условия за приватизация на водещи държавни компании. В списъка са и гръцките железници. Очаква се този месец, въпреки туристическия сезон, железничарите да обявят още стачки и то за няколко дни. Независимо от протестите правителството на Алексис Ципрас е принудено да приватизира железниците и то в кратък срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44