Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: България трябва да засили превенцията срещу бедствия

Кристалина Георгива
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова България да засили превантивните мерки срещу природни бедствия. Дори и днес работата по възстановяване на Мизия далеч не е приключена, казва в писмено изявление заместник-председателят на Европейската комисия по повод навършването на една година от наводнението в града:

С промяната в климата е ясно, че бедствията ще се случват по-често и едва ли ще можем да ги предотвратим. И затова трябва да инвестираме във възможности за спасяване и възстановяване, в изграждането на обекти и инфраструктура; и в личен план, чрез застраховки на личното имущество в рисковите райони.

Георгиева припомня, че има програми от европейските фондове, които предвиждат такава превантивна политика:

Превенцията и подготовката обаче трябва да станат част от мисленето на всички българи, за да не позволяваме всяко бедствие да се превръща в трагедия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44