Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проект осигурява подкрепа, информация и съвети по биоземеделие

2
Има производители с традиция, които са горди с това, което ражда земята им
В последните години пред българското биоземеделие се развива все по-уверено. Засилен е интересът към него и от производители, и от потребитали. Разработена бе добра нормативна база, намериха се механизми за подпомагане на биопроизводителите. Тази година за пръв път ще бъдат подпомогнати и хората, които се занимават с биологично животновъдство.

Това разказа в студиото на Радио София Стоилко Апостолов - председател на фондация "Биоселена".

В момента в България сертифицираните биостопанства са около 4 хиляди, а в същото време на родния пазар липсват биопродукти.Една от причините е ниската ефективност на биопроизводството.

Един от новите големи проекти, финансиране по програмата за научни изследвания, е „Хоризонт 2020“. В нея си партнират 17 организации от 13 европейски държави. Събират се и се изследват проблемите на биоземеделците от всички страни-участнички в проекта. Навлизат и нови инструменти за обмяна на опит и добри практики – например видеоклипчета.

В българския проект са включени 11 ферми, които обработват около 10 хил. дка.

Фермерски пазари има отворени и функционират вече в 7 български града. Най-добре развити са в София и Варна, подчерта Апостолов.

По думите му - хората вече си дават сметка какво е качеството и последствията от консумацията на индустриалните храни. Апостолов посъветва купувачите да не разчитат на етикетите, на които е изписано Био, а да си гарантират информацията със съответен сертификат.

Чуйте целия разговор със Стоилко Апостолов - председател на фондация "Биоселена".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия