Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 мъртви делфини са открити по черноморския бряг от началото на 2015 година

Снимка: БГНЕС

Общо 26  мъртви делфини са открити на различни места по черноморския бряг от началото на годината.

Сред причините, освен естествената смърт, могат да бъдат поставени и задушаване при заплитане в рибарски мрежи, както и заболявания. За три от случаите обаче има съмнения за насилствена смърт на делфините.

Срещу заплитането на бозайниците в рибарски мрежи като превантивна мярка е възможно да се използват специални устройства, които се прикачват към тях, поясни експертът от отдел "Биоразнообразие" в екоминистерството Кръстьо Попов

В момента и у нас започнаха пилотни дейности по тестване до колко такива устройства ще отпъждат делфините и ще бъдат полезни.

Трите вида черноморски делфини са в списъка на защитените животни и са световно застрашени видове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44