Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово създава трибунал за военните престъпления, извършени по време на войната от 1998-1999 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Косово прие промени в конституцията, с които създаде специален съд за военните престъпления, извършени по време на войната от 1998-1999 година.

Трибуналът ще се води по косовските закони, но ще бъде съставен от чужденци и ще се помещава в Хага, поради натиска върху свидетелите и корупцията сред магистратите в Прищина. Той ще трябва да отговори на твърденията, че партизаните от Армията за освобождение на Косово са избивали етнически сърби и продавали органите им на черния пазар.

Бившият командир от АОК Рамуш Харадинай заяви, че със снощния вот косоварите се превръщат от жертви на сръбските зверства в чудовища. Намирането на истината е предизвикателство, с което трябва да се справим, отвърна настоящият премиер Иса Мустафа.

Решението бе приветствано от посолствата на Европейския съюз и Съединените щати, които настояваха най-много за учредяването на трибунала, отбелязва Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44