Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

КАПИТАЛ DAILY определя като бързи и непрозрачни действията на синдиците при организирането на първия търг за имущество на длъжник на фалиралата КТБ. Търгът за пакета акции на верига магазини за техника „не е широко разгласен, кратките срокове ограничават потенциалните инвеститори и постигането на висока цена. Така, ако искат да играят на него, потенциалните купувачи трябва да намерят 6 милиона лева за 12 дни. Това е първата продажба, но ако и останалите продължат в същия стил, ще се стигне до поредното разграбване в КТБ. Губещи ще са данъкоплатците, които вече осигуриха 3,6 милиарда лева за изплащане на депозити, а при непазарни продажби ще се върне минимална част от даденото“, предрича "КАПИТАЛ DAILY".

„Банките събраха почти 500 милиона лева такси и комисионни за половин година“, пише вестник СЕГА. „На фона на спадащи лихвени приходи и разходи и растящи постъпления от такси и комисионни българската банкова система увеличава печалбата си“, констатира вестникът.

Печалбата на банките за първото полугодие нараства с повече от 170 милиона лева спрямо първите шест месеца на миналата година. В същото време „близо половината българи нямат спестен нито един лев. Едва трима от 10 могат да посрещнат изненадващ разход от 1 000 лева“, сочи вестник ЗЕМЯ.

Българските общини ще могат да усвоят близо 98 милиона лева по новата програма „Околна среда“за преработка на разделно събрани хранителни и зелени отпадъци като трева и листа чрез инсталации, превръщащи ги в компост, съобщава ТРУД. Проекти ще могат да се подават електронно до 2 август 2016 година.

„Прокуратурата да подхване далаверите в енергетиката. След бизнеса това поиска и енергийният министър Теменужка Петкова“, пише СТАНДАРТ. Петкова посочи, че Агенцията за държавна финансова инспекция е установила „доста сериозни нарушения“, по които прокуратурата може да се произнесе.

„Близо четиристотин собственици на малки фотоволтаични централи, построени с еврофинансиране, са заплашени от фалит. Причината е, че с приетите промени в Закона за енергетиката приходите им се намаляват с 80 процента“, пише 24 ЧАСА. От август изкупната цена вече ще е не 570, а 130 лева на мегаватчас. При това положение засегнатите производители няма да могат да погасят оперативните си разходи, камо ли скъпите кредити от банките, става ясно от публикацията.

„Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се запъна за оставката“, пише в заглавие вестник МОНИТОР. Иван Иванов няма да си подаде сам оставката, обяви самият той, ден след като четирите национално представени работодателски организации и двата синдиката обясниха, че официално ще поискат да оваканти поста. Иванов призна, че определената от КЕВР добавка към цената на тока „задължения към обществото“ е много висока, но според него причината се тежките управленски грешки през изминалото десетилетие, в резултат от които Националната електрическа компания е докарана до финансова катастрофа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44