Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова програма за заетост ще обхваща хората пред пенсия

| обновено на 04.08.15 в 18:31
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Социалното министерство ще подготви от тази есен нова програма за заетост, насочена към хората в предпенсионна възраст. Това съобщи в Разград вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Безработните в страната на възраст преди пенсия са 126 хиляди души:

Ще създадем нова програма, която да даде възможност на хора в предпенсионна възраст по-лесно да намират работа, включително да си допълват стажа, който им е нужен. Трябва да потърсим най-добрите варианти, заради това и обмисляме, преди няколко години е имало такава програма. Преди да я пуснем отново, да бъде достатъчно ефективна. Да не насочена само към публичния сектор. Така е работила предишната - общини, училища, и да не е 100% субсидирана. За мен е важно реалният сектор да участва във финансирането, като в същото време не му се възлагат някакви прекомерни тежести, така че той да предпочете един човек, който е в предпенсионна възраст отколкото човек, който е много по-млад.


По-късно в Русе, Калфин съобщи, че хората с най-ниски доходи отново ще получат подпомагане с хранителни продукти, като ще бъдат обхванати около 260 хиляди души. 
Разширихме номенклатурата на храните. В номенклатурата няма такива смешни неща като кафе "Инка" и подобни. Има доста неща и аз много ще се радвам, ако успеем да стимулираме българското производство. Има консерви, които вече влизат в храните, които ще се раздават. Много от нещата могат да се произвеждат в България, а преди всичко беше внос". 
Социалният министър допълни, че асортиментът ще включва около 30 продукта, а раздаването на пакетите отново ще се осъществява от Българския червен кръст. За да няма спекулации в предизборната кампания, социално слабите граждани ще получат пакетите през ноември. Критериите за определяне на получателите ще са същите - одобрените за енергийни помощи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44