Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двудневни тържества в Поморие по повод 250 години от освещаването на най-старата действаща църква по Черноморието

Снимка: БГНЕС

С двудневни тържества в Поморие ще отбележат 250 години от освещаването на най-старата действаща църква по Черноморието. Юбилеят на храм "Преображение Господне" ще се проведе под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Празникът започва тази вечер в 19 часа с литийно шествие.

Църквата има дълга и драматична история. Обявена е за паметник на културата и е единствената в целия християнски свят без олтарна абсида, обясни църковният настоятел Петя Казакова: Шествието ще започне от самата църква до Историческия музей и ще се върне обратно с вечерна служба. От там цялото множество се пренася в читалище "Просвета", където ще има юбилеен спектакъл.

Икона на Христос е вградена в тавана на този малко познат храм в Поморие. Хората считат, че тя закриля църквата, която преди години е била унищожена: 1850 година е нападната от турски пирати, откраднали от най-важната икона – "Христос Вседержител", но по време на обратния път в Черно море се разразила много страшна буря, корабът бил на косъм да потъне и пиратите разбрали какъв голям грях са сторили и са хвърлили иконата. А още по-интереното е, че иконата сама се прибрала у дома. След няколко седмици тя се ударила в бреговете на Анхиало".

Тържествата продължават на 6-и август с литургия от 9.00 часа, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44