Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отпуска 20 млн. евро на Франция заради имгрантите в Кале

Европейският съюз отпуска 20 милиона евро спешна помощ за Франция за справяне с наплива от имигранти в град Кале, които се опитват да преминат през тунела под Ламанша. Еврокомисията съобщи, че вече е дала 27 милиона и на Обединеното кралство. 

Съобщението на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос дойде след седмици на напрежение между правителствата на Париж и Лондон заради струпването на имигранти в Кале, предимно африканци и хора от Близкия изток. Броят им във френския пограничен град е между 3000 и 5000. На групи или поединично те прескачат оградите в опит да достигнат нелегално територията на Великобритания през тунела. Миналата седмица судански гражданин бе сгазен от камион, а общо от юни насам има 10 смъртни случая при тези опити.

Евросъюзът обяви, че ще помага на френските власти чрез европейската гранична агенция "Фронтекс" за идентифицирането на мигрантите, снемането на пръстови отпечатъци и тяхната регистрация като кандидати за убежище.

Британците обвиняват французите, че не се справят с тази задача и не могат да върнат чуждиците в държавите, където те първи са прекосили външната граница на ЕС – това са предимно Италия и Гърция.

Миналия месец няколко страни-членки на ЕС отказаха солидарно да приемат част от 40 хилядите бежанци на италианска и гръцка територия. Великобритания не е в Шенген и също не участва в разпределението на тежестта. По Шенгенските правила Рим и Атина са длъжни да не пускат навътре в Европа новопристигналите, но твърдят че не успяват с контрола заради огромния им брой.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44