Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община е инвестирала около 8 млн. лв. за разкриване и показване на културно-историческото наследство

Снимка: БГНЕС

За последните 5 години Столичната община е инвестирала около 8 милиона лева за разкриване и показване на културно-историческото наследство на София. Освен това от страна на държавата в лицето на Министерството на културата в същата дейност са инвестирани още 16 милиона лева. Това са съвместни усилия за показване на наследството, което се крие в столицата и датира от най-различни периоди. Последният проект, който работи в тази насока, са археологическите проучвания на площад „Света Неделя“.

На място работят археолози от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Те са открили една от най-големите сгради от римския период, която се намира в днешната територия на България.

Д-р Веселка Кацарска, ръководител на разкопките, обясни, че за сега при разкопките основно се откриват монети, прозоречно стъкло и части от мраморни облицовки. Тя допълни, че предстоят още поне два месеца работа, а след това археолозите ще разширят дейността си и към църквата „Света Неделя“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес провери работата на учените, заяви, че през последните години Столичната община налага системен подход за разкриване и показване на културно-историческото наследство на София. По думите й тези усилия вече дават резултат.

Очаква се работата на площад „Света Неделя“ да продължи поне няколко години, за да може да се разкрие цялото културно-историческо наследство, което лежи там.

Подробности чуйте от репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.